
 

Page 1 of 1                        ©2008 ASHRAE. All Rights reserved.  

INTERPRETATION IC 90.1-2004-26 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: 3 October 2008 
 
Request from:  Dennis Knight (dknight@liollio.com), Liollio Architecture, 147 Wappoo Creek 
Drive, Suite 400, Charleston, SC 29412.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Sections 5.8.2, 5.8.2.1 and 5.8.2.2, regarding 
fenestration rating and labeling. 
  
Background: Section 5.8.2.1 of 90.1-2004 requires that the U-factor, solar heat gain coefficient 
(SGHC), and the air leakage rate for all manufactured fenestration products be determined by a 
laboratory accredited by a nationally recognized accreditation organization, such as the National 
Fenestration Rating Council (NFRC). Section 5.8.2.2 requires that all manufactured fenestration 
products have a permanent nameplate listing these items.  
 
A state code official stated that Standard 90.1 requires an NFRC label on all fenestration 
products. NFRC does not provide labeling but is in fact one example of a nationally recognized 
accreditation organization that is authorized to accredit the independent laboratory performing 
the ratings. Labeling fenestration products with the U-factor, solar heat gain coefficient (SGHC), 
and the air leakage rate is the responsibility of the manufacturer. 
 
Interpretation: I interpret Standard 90.1 to mean the manufacturer must provide labels on all 
fenestration products and that the ratings included on those labels be determined by an 
independent accredited laboratory, not specifically the NFRC.  
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   
 
Question 1: I interpret Standard 90.1 to mean the manufacturer must provide labels on all 
fenestration products:   
 
Answer 1: No, in accordance with Section 5.8.2.2, in lieu of the manufacturer providing labels, 
an installer or supplier can provide signed and dated certification of the U-factor, SHGC, and air 
leakage rates.   
 
Question 2:  I interpret Standard 90.1 to mean the ratings included on those labels be determined 
by an independent accredited laboratory, not specifically the NFRC:   
 
Answer 2:  Yes, in accordance with 5.8.2.1, the ratings on the certification or the label shall be 
provided by any laboratory accredited by nationally recognized accreditation organization, not 
specifically accredited by the NFRC. 
 


